7 Retro kersttrends die helemaal terug komen!

Waarschijnlijk zijn jullie al begonnen met het opzetten van de kerstboom, of wachten jullie nog even een paar dagen. Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten welke versieringen je dit jaar gaat opzetten en welke stijl je graag wil aanhangen. Ik heb de afgelopen maanden de trends goed in de gaten gehouden, en ik ben tot de conclusie gekomen dat er een aantal retro kersttrends in de huiskamers gaan shinen.

Vintage is hedendaags geen trend meer, het is een levensstijl. Mede dankzij de opkomst van de kringloopwinkels (en de oudere generatie die veel spullen uit de vorige eeuw naar de kringloop brengen) en de vele Pinterest-waardige prenten. Er zijn zeven retro kersttrends die er echt uitspringen. Wij gaan ze met je delen.

Ornamenten uit de natuur

Vroeger haalde men (vanwege geldnood) veel decoratie uit de natuur. Denk hierbij aan appels, hulst, bessen, walnoten, dennentakjes, mos e.d.

 

Kerstlandschapjes in een stolp

Vroeger was de stolp het je-van-het. Een leuk kerstlandschap in een stolp komt weer helemaal terug. Vooral het ouderwetse boom-op-het-dak-van-de-auto tafereel zie je in veel winkels terug.

Ouderwetse ballen

Je kent ze vast wel. Die antieke flinterdunne glazen ballen die herkent van je oma’s boom. Elk jaar bij het uitpakken vond je wel een exemplaar met een gat in het gat (sorry voor de gare omschrijving, maar je snapt me wel).

Notenkrakers 

De Notenkraker is de ultieme kerstfilm/ballet. En raad eens, het enge houten mannetje met het befaamde gebit zie je sinds kort weer in de huiskamers tijdens kerst. Tip: Zet geen groot exemplaar naast de lichtschakelaar. Je schrikt je kapot als je s’ ochtends opstaat. Verder zijn ze wel schattig.

Handbeschilderde kerstballen

Ook uit de oude doos: Handbeschilderde kerstballen. Een mooi winters tafereel of een zoete teddybeer doet het altijd goed.

De bonte boom, een klassieker onder de retro kersttrends

De bonte boom, waarschijnlijk vroeger een doorn in het oog vanwege het onsamenhangend contrast. Tegenwoordig kan de bonte boom weer. Hoe kleurijker, hoe beter. Combineer ballen met vogels en poppetjes. Wellicht kun je er alles inhangen. Zelfs een ‘Frozen’ surprise egg met Olaf opdruk is geoorloofd.

Stoffen kerstengeltjes

De arme mensen maakten vroeger kerstengeltjes van lapjes stof en deed men zelf ornamenten breien of haken. Dit kwam voort uit restjes. Tegenwoordig betaal je de hoofdprijs in de tuincentra voor zo’n retro exemplaar. Ik zeg: gewoon een middag DIY inlassen.

De leukste kerstdecoratie scoor je bij de Action!

Veel van de bovenstaande trends zijn voor een paar euro bij de Action te koop. Zo heb ik al de notenkraker en de auto gezien. Ook voor de bonte boom kun je er terecht. Wij maakten een trendreport met alle leuke kerst-items van de Action op een rij. 

DELEN
24 jaar, eigenaresse van Cherie Magazine en heeft een grote voorliefde voor katten, servies verzamelen, haarverf projecten en buiten de deur eten. Gepensioneerd cocktailshaker, Zo nu en dan inwoner van Curaçao en Vinyl-a-holic. Have fun reading!